Turkish

İran-Azerbaycan arasındaki gerilim

Razi Nurullayev "Bölge" Uluslararası Analitik Merkezin (RBAM) başkanı,
Razi Nurullayev
“Bölge” Uluslararası Analitik Merkezin (RBAM) başkanı

Siyasetcafe’ye açıklamalarda bulunan, “Bölge” Uluslararası Analitik Merkezin (RBAM) Başkanı, siyaset bilimci Razi Nurullayev İran-Azerbaycan arasındaki gerilimi değerlendirdi.

İRAN AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNDE YENİ GERGİNLİK !

“Azerbaycan’ın İsrail’le yaklaşması, İran’ı daha da kızdırıyor”

“İki ülke arasında ölümle sonuçlanan olaylar zaten gergin olan ilişkileri daha da körüklüyor”

“Halen Azerbaycan’la İran arasındaki ilişkilerde gerginlik yaşanıyor. İki hafta önce sınırda yaşanan vaka henüz gündemden düşmemişken, sınırda ölümle sonuçlanan yeni bir vakaa yaşandı.

Taraflar arasında yaşanan sorun sadece ekonomik konular değil, siyasi sorunlar da var.

Siyasetcafe.com açıklamalarda bulunan, “Bölge” Uluslararası Analitik Merkezin ( RBAM ) Başkanı, siyaset bilimci Razi Nurullayev İran-Azerbaycan arasındaki gerilimi değerlendirdi.

Nurullayev’in sözlerine göre, Ruhani hükümetinin Azerbaycan’dan olan beklentileri gerçekleşmeden, Tahran Hükümeti Azerbaycan ile tehdikar tarzda konuşmaya başladı: “Artık İran uzun süre Azerbaycan’la vize işlemlerinin basitleşmesini beklemesine ve kendisinin bu alanda adım atmasına rağmen, karşı taraf bu yönde hiçbir adım atmamıştır. Aksine, Azerbaycan İran vatandaşlarının ülkeye girmesi kurallarını daha da sertleştirmiştir. Azerbaycan’ın İsrail ile yakınlaşması , İranîn tepkisini daha çok çekmeye başlamıştır.

Azerbaycan’la İran arasında hep görünmeyen bir çatışma olmuştur : “Fikir ayrılıkları kaç yıldır, iki devlet arasında devam etmektedir. Gerilim ise son zamanlarda artan sınır hattındaki olaylar üzerinde gelişiyor. Böyle bir durumda bu gerilim büyüyüp çatışmaya dönüşebilir mi? Bence yok. Ama, fikir ayrılıkları devam edecektir. Tahran’la Azerbaycan’ın küresel dünyaya bakışı, Batı’ya bakışı, İsrail’e bakışı, Ermenistan’a yaklaşımı farklıdır. Bu nedenle bu iki ülke arasında zaman-zaman bu tür anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor. İran herhangi hoş olmayan bir adım attığı zaman, Azerbaycan da ona karşı benzer adım atıyor. Yahut , Bakü herhangi bir tatsız adım attığı zaman, güney komşumuz buna cevap olarak daha sert tedbirler alıyor. Son zamanlarda oluşan sorunun de kökeninde bu tür tutum yatıyor.

R.Nurullayev kaydetti ki, yakın zamanlarda İran Dışişleri Bakanının Azerbaycan’a ziyareti gerçekleşmelidir: “Muhtemelen, ziyaret çerçevesinde arada olan anlaşmazlıklar ele alınacak ve sorunlar ortadan kaldırılacaktır . Bu gün, İran’la Azerbaycan hem komşu ülkedir, hem de orada 30 milyondan fazla soydaşımız yaşıyor. Tarihsel bir devlet arazisinde yaşıyoruz . Tarihsel bir devlet olduk . Onun için de Azerbaycan ve İran arasında bu tür soğukluğun sürekli devam etmesi mümkün değildir. Küskünlüklər olacak, ama barış da olacak. Uzun vadeli sorunun olması ise komşu ve iki Müslüman devlete yakışmaz . Halkların da buna tahammül göstermesi gerçek görünmüyor. Sadece, her iki tarafda birçok politikacılar, din adamları, sivil toplum temsilcileri, hukuk savuncuları var ki, onlar kendi sağduyuluğu ile ilişkileri daha da gerginleşdiriyorlar. İran tarafı Azerbaycan’ın Batı politikasını, İsrail’le dostluk ilişkilerini algılayabilmiyor. Azerbaycan tarafı İran’ın Azerbaycan’ın iç işlerine müdahale etmesini, Azerbaycan’ın dış politikasına etki etmek için Ermenistan işbirliği yapmasını hazm edemiyor” .

İki ülke arasında ölümle sonuçlanan olayların meydana gelmesinin çok üzücü olduğunu kaydeden R.Nurullayev vurgular ki, bu, zaten gergin olan ilişkileri daha da körüklüyor ve halklar arasında nifak tohumu serpmiştir: “Bugün iki ülke arasında ekonomik alanda çok ciddi projeler gerçekleşebilir. Ciddi ekonomik işbirliği her iki ülkenin ekonomisine katkıda ve yeni iş yerlerinin oluşturulmasını gerçekleştirir . En önemlisi, piyasalarda ciddi fiyat indirimlerine ve rahatlığa yol açar”.

Back to top button