English

İranin "Seher"i Azerbaycan XİN-in keskin notasindan sonra da susmadi

Razi Nurullayev: "İran diger dövletlerle münasibetlerini hemin dövletlerin İsraille münasibetleri esasinda qurur"

DSC01193

İranin resmi qurumu olan Radio ve Televiziya Teşkilatina mexsus "Seher" televiziya kanalinin www.azeri.irib.ir saytinda dövlet bayrağimizin, ayri-ayri milli simvollarimizin tehqir olunmasi halina mütemadi olaraq rast gelirik. Son bir heftede İranin "Seher" telekanali bir neçe defe Azerbaycanin dövlet simvollarini tehqir eden hereketlerde bulunub.
   Baş verenlerle bağli Azerbaycanin Xarici İşler Nazirliyi İranin Bakidaki sefirliyine nota gönderib. Notada Azerbaycan Respublikasinin daxili ve xarici siyasetile bağli videoçarxda ve meqalede ölkemize qarşi yönelen tehqirlere etiraz ifade olunub. İran sefirinin diqqetine çatdirilib ki, bu materiallarda Azerbaycan Respublikasinin dövlet siyaseti meqsedyönlü şekilde tehrif olunub, milli remzi olan bayraği tehqir edilib, hemçinin, Azerbaycan hökumeti ve Milli Meclisinin üzvlerine ve diger dövlet memurlarina qarşi böhtan xarakterli ittihamlar yer alib.
   İran sefirliyi, hele ki, Azerbaycan XİN-nin notasina cavab vermeyib.
   İran televiziyasinda Azerbaycan bayrağinin, hakimiyyet nümayendelerinin tehqir olunmasi birinci defe deyil ki, baş verir. Ekspertler sonuncu kampaniyanin tesadüfi hesab etmir. Azerbaycan-İsrail münasibetlerinin yaxinlaşmasi, Dağliq Qarabağ münaqişesinin hellile bağli müeyyen ümidlerin yaranmasi, qanunsuz tikilen bir neçe mescid binasinin sökülmesi kimi olaylar İranin bezi dairelerinde qiciq yaradib. Resmi Tehran Azerbaycandan gelen qiciqlara qarşi reaksiyani "Seher" telekanali vasitesile ifade edir.

Politoloq Razi Nurullayeve göre, İran diger dövletlerle münasibetlerini hemin dövletlerin İsraille münasibetleri esasinda qurur: "İran İsraili dövlet kimi tanimir. Ora sefer eden her bir insana şübhe ile yanaşir.
   Pasportunda İsrail möhürü olan şexsler İrana çetinlikle gede bilir. İran zaman-zaman Azerbaycan-İsrail münasibetlerine qarşi çixib. Defelerle Azerbaycan dövletine, vetendaş cemiyyetine mesajlar gönderib ki, müselman olmayan, xüsusile İran ve ABŞ dövletlerile six münasibet qurmasin. İsraille İran arasinda problem varsa, birinci Felestini dövlet kimi tanimirsa, buna göre Azerbaycan xarici siyasetini deyişmemelidir.
   Azerbaycan heç bir dövletin diqtesile oturub-durmamalidir. İran İslam Respublikasinin özü defelerle elinde bayraq tutduğu müselmançiliq, islamçiliğin şüarlarina xilaf çixib.
   Azerbaycan erazilerini işğal eden Ermenistana İran qucaq açib, bu ölkenin resmilerine xoş münasibetler gösterib. Bu Azerbaycana gönderilen bir mesajdir. İsraille bizim yaxşi münasibetlerimiz olub. Yehudlilerele hemişe dost-qardaş olmuşuq. Ona göre de İran bele bir varianta el atib. İrana göre Azerbaycan İsraille münasibetlerini pozmayacaq".

Ruslan XELİL

http://www.baki-xeber.com/2009/10/09/get=34511#

"

Related Articles

Back to top button