English

Ilham Eliyev Türkiyeye niye getmedi?

11 November, 2009, 12:08

Razi Nurullayev: «Iki ölke arasinda naraziliq hele aradan qaldirilmayib»

 DSC01356 Iki gün evvel Ankarada Islam Konfransi ölkelerinin Iqtisadi ve Ticaret Emekdaşliği Komitesinin (ISEDAK) toplantisi işe başlayib. Toplantiya IKT-ye üzv olan ölkelerin hamisinin dövlet ve hökumet başçilari devetli olsa da, Azerbaycani orada prezident yox, iqtisadi inkişaf nazirinin müavini temsil edib.
Bu da teşkilata üzv ölkeler arasinda en aşaği seviyyede temsilçilikdir. Son vaxtlar iki ölke arasinda gerginleşen münasibetler fonunda Ilham Eliyevin Türkiyeye getmemesi maraqli görünür. Görünür, terefler bunu inkar etse de, Eliyevle Erdoğan hökumeti arasinda gerginlik qalmaqdadir. Bir çox ekspertler dövlet başçisinin sammite qatilmamasini da mehz bununla izah edirler.

Meseleye münasibet bildiren AXCP sedrinin müavini, politoloq Razi Nurullayev de hemkarlarinin fikirleri ile razilaşdiğini ve iki ölke arasinda naraziliğin hele tam aradan qaldirilmadiğini bildirdi. Politoloq Ilham Eliyevin mehz bu sebebden Türkiyeye getmediyini qeyd etdi: “Bu Ilham Eliyevin iradesi ile bağli meseledir. Burda Dağliq Qarabağ meselesi, serhedlerin açilmasi ile bağli işlerin aparilmasi rol oynamir. Ümumiyyetle, Azerbaycan Türkiyenin Dağliq Qarabağla bağli gösterdiyi fealiyyetden narazidir. Türkiyenin bu münaqişenin hellini birbaşa öz adi ile bağlamaq isteyi Azerbaycan iqtidarini qiciqlandirir. Çünki Dağliq Qarabağ münaqişesi her hansi bir halda hell olunarsa, bu meselede Azerbaycan iqtidarinin rolu bir qeder kiçilmiş olacaq. Bu baximdan Azerbaycan iqtidari Türkiyeden narazidir”. Politoloqun sözlerine göre, artiq Türkiyede de Azerbaycan iqtidarindan narazi olan qüvveler var: “Azerbaycan prezidenti bütün bu danişiqlarda iştirak etmeyi, bütün razilaşmalarda onun da adinin çekilmesini isteyir. Bu naraziliqlar artiq kök atib. Artiq Türkiyede de Azerbaycan iqtidarindan narazi olan qüvveler çoxdur. Bu sebeblere göre de Ilham Eliyevin Türkiyeye seferleri baş tutmur. Eyni zamanda AXCP sedrinin müavini Fuad Qehremanli ve müşaviri Sahib Kerimov Türkiyede oldular ve bir neçe televiziya kanalinda çixiş etdiler. Bu çixişlarda Azerbaycan iqtidari tenqid olundu. Azerbaycanin müxalifet partiyasi nümayendelerine bu cür şeraitin yaradilmasi da iqtidari narahat edir”.

Fizze

http://azadliq.az/?p=37281

Related Articles

Back to top button