English

Kişinyov sammiti niye neticesiz oldu?

10 October, 2009, 8:48

Razi Nurullayev: «Serkisyan Nyu-Yorkda olarken ermeni diasporunun ona sert mesajlar ünvanlamasi veziyyetin qelizliyinden xeber verir»

DSC01204
Azerbaycanla Ermenistan prezidentlerinin Kişinyovda Qarabağ münaqişesinin helline dair keçirdiyi 4 saatliq görüşü neticesiz başa çatib. Bele ki, sözügeden görüş erefesinde bezi ekspertler münaqişenin helli istiqametinde irelileyişin olacağina dair optimist ehval-ruhiyyede olsalar da, neticeler bu fikirde olmağa esas vermir. Bir sira ekspertler münaqişe terefleri arasinda Qarabağ etrafinda 4-5 rayonun qaytarilmasina dair heç olmasa şifahi razilaşmanin elde olunacağini gözleyirdi. Bunun sebebi ise oktyabrin 10-da Türkiye ile Ermenistan arasinda serhedlerin açilmasina dair protokolun imzalanmasi idi.

Qarabağ münaqişesinin çözülmesine dair aparilan danişiqlar prosesinde müzakire olunan meseleler baresinde ictimaiyyete olduqca az melumatin verildiyini deyen AXCP sedrinin müavini Razi Nurullayevin fikrince, danişiqlar prosesinde bir sira sahelerde razilaşma elde olunsa da, bu açiqlanmir. R.Nurullayev hesab edir ki, bunun sebebi Ermenistan daxilindeki gergin siyasi durumdur: “Düşünürem ki, Türkiye-Ermenistan serhedlerinin açilmasiyla paralel olaraq Qarabağ münaqişesinin helli istiqametinde de bir sira mühüm qerarlar qebul olunub. Sadece olaraq onlar Ermenistan hakimiyyetini daha da ağir veziyyete salmamaq üçün açiqlanmir. Çünki Qarabağ problemiyle de bağli irelileyiş olmasaydi, Türkiye resmilerinin son zamanlar münaqişenin helliyle bağli vedleri bu cür intensiv olmazdi. Diger terefden o da diqqetden yayinmamalidir ki, müxtelif beynelxalq ekspertler öten müddet erzinde regiona sefer ederek hemserhed rayonlarda müeyyen texniki araşdirmalar apariblar”.

Ermenistan hakimiyyetinin hazirda ölke daxilinde veziyyetinin olduqca acinacaqli olduğunu düşünen R.Nurullayev bildirdi ki, S.Sarkisyan Nyu-Yorkda olarken ermeni diasporunun ona sert mesajlar ünvanlamasi veziyyetin qelizliyinden xeber verir: “Hesab edirem ki, Ermenistan rehberliyi cereyan eden proseslerde hem Rusiyanin, hem de Qerbin desteyini almaq isteyir ki, ölke daxilinde mövqelerini möhkemlendirsin. Diger terefden Ermenistan oktyabrin 10-da imzalanacaq protokolun hansi neticeler vereceyini hele özü üçün deqiqleşdirmeyib. Ona göre de protokol imzalanandan, müeyyen meqamlar deqiqleşenden sonra Qarabağ münaqişesinin helliyle bağli konkret neticeler açiqlana biler”.

Xeyal

http://azadliq.az/?p=31659

Related Articles

Back to top button