English

Ekspert Erdoğanin İran seferini şerh edir

28 October, 2009, 0:57

Baş nazirin ABŞ seferi erefesinde İrana getmesi tesadüf kimi qiymetlendirilmir

Razi Nurullayev: “İstisna deyil ki, İranla münasibetlerin normallaşmasini isteyen ABŞ mehz bu istiqametde Türkiyeye müraciet edib”DSC01321

Türkiyenin baş naziri Receb Tayyib Erdoğanin İrana seferi bir sira suallar doğurmamiş deyil. Bele ki, diqqeti çeken ilk meqam baş nazirin İrana gelişinin ABŞ-a seferi erefesine tesadüf etmesidir. Diger terefden Erdoğan İrana sefer öncesi Britaniyanin “The Guardian” qezetine verdiyi açiqlamada İsrailin ünvanina sert mesaclar seslendirib. İsrail hökumetinin de cavabi özünü çox gözletmeyib ve İsrail xarici işler nazirinin sözçüsü Erdoğanin açiqlamasini “axmaq fikirler” adlandirib. Her bir halda Erdoğanin Qerble six emekdaşliğa can atdiği bir meqamda onun İrana seferi ve seslendirdiyi beyanatlar sual doğurmaya bilmez. Amma bezi ekspertlerin fikrince, Türkiyenin bu addimina onun son zamanlar Cenubi Qafqaz regionunda yürütdüyü siyaset fonunda baxmaq lazimdir.

AXCP sedrinin müavini Razi Nurullayev de bele düşünür. Türkiyenin bir müddet evvel de İsraille “soyuq müharibe” yaşadiğini deyen R.Nurullayev Şemon Peresle Erdoğan arasinda iqtisadi forumda olan qarşidurmani xatirlatdi: “Fikrimce, son zamanlar Türkiyenin qonşulari ile yaşadiği gergin münasibetler onun nüfuzuna böyük zerbe vurdu. Burada ilk növbede Türkiye Ermenistan serhedlerinin açilmasi zamani Azerbaycanla yaşanan gerginliyi misal göstermek olar. Bu baximdan istisna deyil ki, Türkiyenin baş naziri ister öz ölkesinin, isterse de Azerbaycan ictimaiyyetinin diqetini baş verenlerden yayindirmaq üçün İrana sefer edib”. Erdoğanin dine bağli insan olduğunu da unutmamağin terefdari olan R.Nurullyaev bildirdi ki, mehz ordunun tepkisi AKP-ye Türkiyede dini dövlet yaratmaq ideyasini gerçekleşdirmeye mane oldu: “AKP Türkiyenin dünyevi dövlet prinsiplerini mehz ordunun ciddi tepkisi neticesinde poza bilmedi. Amma hami çox gözel anlayir ki, Erdoğan özü şexsen dine bağli adamdir. Bu baximdan İranla elaqelerin normallaşdirilmasi onun da teşebbüsü ola biler. Amma eyni zamanda bu seferin Erdoğanin ABŞ-a seferi erefesine tesadüf etmesi bir sira ehtimallar yürütmeye imkan verir. İstisna deyil ki, İranla münasibetlerin normallaşmasini isteyen ABŞ mehz bu istiqametde Türkiyeye müraciet edib. Ve mehz Erdoğan Vaşinqtonun müeyyen mesaclarini resmi Tehrana çatdirir”. Qerbin hazirda İranla münasibetleri normallaşdirmağa çalişdiğini deyen R.Nurullyaev vurğuladi ki, bu hali Avropa Birliyinde İranla bağli birmenali fikirin olmamasi da tesdiq edir. “Türkiyenin ister Rusiya-Gürcüstan müharibesinden sonra teklif etdiyi “Qafqaz Evi” procesi, isterse de hazirda Qarabağ probleminin helline çalişmasi tesadüfi deyil. Bunula Türkiye özünü regionda lider ölke kimi teqdim etmeye çalişir”,- deye AXCP yetkilisi vurğuladi.

Xeyal

http://azadliq.az/?p=34692

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button