English

Ebiyevin Moskva seferi ne meqsed daşiyir?

23 September, 2009, 23:27

sefer_ebiyev17

Razi Nurullayev: “Bu sefer son zamanlar Azerbaycan hakimiyyetinin yürütdüyü siyasetin mentiqi neticesidir”

Üzeyir Ceferov: “Ebiyevin seferinden derhal sonra NATO resmilerinin Baki seferleri intensivleşecek”

Müdafie naziri Sefer Ebiyevin Rusiyaya seferi ve orada ikiterefli emekdaşliği nezerde tutan senedler imzalamasini ekspertler heç de birmenali qarşilamayiblar. Xüsusile bu seferin Müdafie Nazirliyinde Beynelxalq Elaqeler ve Avroatlantika İnteqrasiya İdaresinin adi deyişdirilerek Beynelxalq Herbi Emekdaşliq İdaresi adlandirilmasinin fonuda baş vermesi bezi suallar doğurub. Bundan başqa ekspertlerin fikrince, ABŞ-in Polşa ve Çexiyada raketden müdafie sistemlerinin yerleşdirilmesinden resmen imtina etmesi diqqetden yayinmamalidir. Çünki ABŞ-in bu addimi Qebele RLS-in birge istifadesiyle bağli mövzunu yeniden gündeme getire biler.

AXCP sedrinin müavini Razi Nurullayevin fikrince, Azerbaycanin müdafie nazirinin Rusiyaya seferi heç de tesadüfi deyil. R.Nurullayev hesab edir ki, bu sefer son zamanlar Azerbaycan hakimiyyetinin yürütdüyü siyasetin mentiqi neticesidir: “Rusiya prezidenti Dmitri Medvedev bu posta seçilenden Dağiliq Qarabağ danişiqlarinin gedişatinda müeyyen irelileyişler nezere çarpib. Danişiqlarin gedişatinda da müeyyen neticeler, işğal altindan olan yeddi rayonun qaytarilmasi niyyeti hiss olunmaqdadir. Bu fonda Rusiyanin Azerbaycana daha yaxin siyaset yürütmesi üçün müeyyen addimlar atilir. Bu baximdan növbeti gediş kimi Rusiya ile müxtelif sahelerde, o cümleden herbi sahede emekdaşliqla bağli senedlerin imzalanmasi gözlenile biler”. Azerbaycanla Rusiyanin yaxinlaşmasina Qerbin nece reaksiya vereceyine gelince ise R.Nurullayev bildirdi ki, artiq Rusiya müeyyen menada öz qonşulari ile ultimativ dilde yox, anlaşma ve qarşiliqli maraqlar baximindan yanaşmağa başlayib: “ABŞ-la Rusiya arasinda uzun müddetdir gergin olan münasibetler düzelmeye başlayib. Gürcüstana qarşi tecavüzden sonra gerginleşen NATO-Rusiya münasibetleri de yoluna düşüb. NATO Rusiyaya bir sira meselelerde emekdaşliq üçün artiq müraciet edib. ABŞ-in Polşa ve Çexiyadaki planlarindan imtina etmesi de aradaki gerginliyi xeyli azaldib. Bütün bunlarin fonunda ise Azerbaycanin da Rusiya istiqametinde müeyyen addimlar atmasi üçün el-qolu açilmiş olur”.

Herbi ekspert Üzeyir Ceferov ise hesab edir ki, S.Ebiyevin seferinin hazirki qeyri-müeyyen geosiyasi duruma tesadüf etmesi heqiqeten de bir sira suallar doğurur. ABŞ-in Çexiya ve Polşadaki planlarindan müveqqeti imtinasinin Rusiyani herekete getirdiyini deyen Ü.Ceferov qeyd etdi ki, Rusiya gözel anlayir ki, ABŞ öz diqqetini bir müddet sonra Qebele RLS-e yönelde biler. Bu baximdan sefer zamani mehz Qebele RLS-le bağli planlarin müzakire olunmasi istisna edilmemelidir: “Rusiya ABŞ-in Cenubi Qafqaz regionuna gelişini mümkün qeder engelemeye çalişir. Gürcüstanla bağli artiq her şey melumdur. Bu ölke NATO ile emekdaşliqda üzvlüye qeder getmeye hazirdir. Azerbaycan ise helelik tereddüdler içerisindedir. Bir terefden Azerbaycan ordusunun qerargah, baş qerargah, emeliyyat idareleri NATO standartlarina uyğun hazirlanir. Diger terefden ise Azerbaycan Rusiyanin ali mekteblerinde özüne herbi kadrlar hazirlamaği planlaşdirir. Bunlar düşünürüem ki, perspektivi olmayan meselelerdir. Cenubi Qafqazda Gürcüstandan sonra növbenin Azerbaycan olacaği şübhesizdir”. S.Ebiyevin seferinden derhal sonra NATO resmilerinin Baki seferlerinin intensivleşeceyini istisna etmeyen Ü.Ceferov vurğuladi ki, hetta hansisa meqamlarda gözlemediyimiz mesaclarla üzleşe bilerik. Cenubi Qafqazin getdikce böyük dövletlerin daha çox maraq dairesine daxil olduğunu deyen Ü.Ceferov bildirdi ki, yaxin zamanlarda region geosiyasi maraqlarin toqquşduğu mekana çevrile biler.

Xeyal

http://azadliq.az/?p=28923

Related Articles

Back to top button