English

İran mövqelerinden geri çekilmeyecek

29 September, 2009, 21:58

clip_image001Razi Nurullayev: “İran Avropanin enerjiye olan ehtiyacindan istifade ederek özüne müttefiqler axtarişindadir”

İranin nüve proqramiyla bağli mesele yeniden beynelxalq gündelikdedir. BMT-de İranla elaqedar müzakirelerin neticesi olaraq resmi Tehrandan oktyabrin 1-ne qeder ireli sürülen şertlerin yerine yetirilmesi istenilib. Bütün bu hadiselerin fonunda ise İran “Şahab-3″ ballistik raketini uğurla sinaqdan keçirir. Herbi analitikler İranin bu raketlerle İsrail erazisini ve Fars Körfezindeki ABŞ bazalarini vurmağa qadir olduğunu bildirirler. Bu ise heç şübhesiz Qerbin diqqetinden yayinmamiş deyil.

AXCP sedrinin müavini Razi Nurullayevin fikrince, hazirda müşahide olunan prosesler Qerbin İranla bağli heyata keçirdiyi vahid plandir. İranin mütamadi olaraq Qerbe güc nümayiş etdirmesinin tesadüfi olmadiğini düşünen R.Nurullayev bildirdi ki, bununla resmi Tehran mövqelerinden bele asanliqla geri durmayacağini nümayiş etdirir: “İranin raket sinaqlari Avropa ve ABŞ-a ünvanlanan bir mesacdir ve bele görünür ki, Tehran mövqelerinden imtina etmek fikrinde deyil. İran uzun müddetdir ki, nüve proyektini dinc meqsedlerle inkişaf etdirdiyi fikrini formalaşdirmağa çalişir. Hazirda İran başqa bir siyaset de yürüdür ki, bu da Avropanin zeif nöqtesidir. Söhbet Avropanin enerji asliliğindan çixarilmasindan gedir. Hazirda İran mehz bu faktordan istifade ederek Avropada özüne müttefiqler axtarişindadir”.

Avropa ölkelerinin de İrana qarşi mövqeyinin birmenali olmadiğini deyen R.Nurullayev bildirdi ki, İrana qarşi uzun müddetli tezyiqlerin Tehrani daha da aqressivleşdirmesi bezi Avropa ölkelerini fikrinden daşindirib: “Düşünmürem ki, İran uzun müddetdir ki, mübarize apardiği nüve proyektinden imtina edecek. Diger terefden İran nüve layihesini daha da inkişaf etdirmek üçün bu yaxinlarda Çinden nüve yanacaği alib. Amma Tehran da anlayir ki, mövqeyinde müeyyen yumuşalmalara getmelidir. Lakin o birmenalidir ki, bu yumşalma nüve proyektinden imtinayla bağli olmayacaq. İranin geri çekilmesi olmadan regiondaki atmosfer tehlükeli hedde qeder gerginleşe biler. Diger terefden İranin müttefiqleri olan Rusiya ve Çin de evvelkitek Tehrani birmenali desteklemirler”.

Xeyal

http://azadliq.az/?p=29885

Related Articles

Back to top button